Шумът влияе върху качеството на грижите

Стотици хиляди години ушите ни се видоизменят, за да осигурят перфектен слух на открито, сред природата. Но днес повечето от нас прекарват до 90% от времето си на закрито, в среди, неподходящи за човешкото ухо. Това има дългосрочни ефекти както за пациентите, така и за персонала в здравните заведения.

Изследванията показват, че високите нива на шум в болниците и здравните заведения:

  • нарушават съня
  • увеличават стреса
  • повишават сърдечната честота
  • забавят рехабилитацията след заболяване

Болниците често са места, където таваните, стените и подовете имат твърди и отразяващи повърхности. Когато става дума за звука, това означава, че няма какво да го абсорбира. Той ще се отразява и ще се разпространява навсякъде, където е възможно, повишавайки нивата на шума и затруднявайки отпускането и нормалните разговори.

Добрата звукова среда е възможна

Не е нужно да бъде така. Съществуват решения – акустични решения за тавани и стени, които отговарят на хигиенните изисквания във всякакъв вид болнична среда, от отделения за интензивно лечение и операционни зали до стаи за пациенти и херметични лаборатории.

Това означава, че пациентите и персоналът вече няма нужда да се справят с лошата акустика в помещенията Вместо това можем спокойно да внесем външната звукова среда на закрито, за да подобрим благосъстоянието, производителността, почивката и възстановяването.

Активирането на комуникацията е жизненоважно в операционните зали

В областта на специализираните грижи лекарите и медицинските сестри трябва да общуват непрекъснато, за да гарантират, че всички са информирани за случващите се и предстоящите дейности. Важно е решенията да се вземат бързо и всички да са ясно информирани за тях.

Използването на акустично решение драстично променя средата в помещенията. Нивата на стреса ще спаднат, персоналът ще може да общува ясно, без да повишава глас, а пациентите ще имат много по-голям шанс да останат спокойни.

Акустиката намали приема на лекарства с 67%

Почивката и сънят са важни аспекти на нашето здраве и ежедневие, но никога не са толкова важни, колкото когато сме болни или сме се подложили на операция и трябва да се лекуваме. Когато пациентите страдат от нарушения на съня, те често ще изпитват промени в бдителността, времето на оздравяване и продължителността на престоя.

Добавянето на звукопоглъщащи решения към таваните и стените ще реши проблемите. Те ще спрат звука по-близо до източника. Това понижава нивата на звука и прави възможни поверителни разговори дори в общи стаи за пациенти. Най-важното е, че подобрява способността на пациентите да спят дълбоко.

Здравословните среди са еднакво важни навсякъде

Грижите не се провеждат само в болниците. Поликлиниките и здравните клиники предлагат широка гама лечебни услуги, диагностични тестове и хирургични процедури. Пациентите са също толкова стресирани, когато влизат в някое от тези заведения, колкото и когато влизат в болница. Лекарите и медицинските сестри имат еднаква нужда от среда, в която могат да общуват ясно и насаме.

С възрастта слуховият ни капацитет постепенно намалява. Това ни прави още по-чувствителни към шума и смущаващия звук. Ако живеете в дом за грижа за възрастни хора, имате нужда от среда, която да е адаптирана към вашите способности за възприятие и към ухото на възрастните хора, така че да можете да се насладите напълно на компанията на другите и да участвате активно в разговорите.

Всички се възползват от безшумна среда в офисите и коридорите

До 40% от болничните помещения могат да са офис помещения. Тези офиси може да се използват за администрация, управление на болницата или от медицинските сестри и лекарите в отделенията. Работата в офиса включва широка гама от дейности. Във всеки един момент хората може да разговарят по телефона, да работят в екипи, да провеждат срещи или да изпълняват задачи пред компютъра, които изискват концентрация.

В здравните заведения коридорите са шумни и оживени зони. Те са навсякъде и са естествена част от всеки блок и отделение. Пациентите, посетителите и персоналът ги използват, за да се придвижват от едно място до друго. Използват се и за преместване на легла, медицинско оборудване и други консумативи.

Решението е да спрете звука близо до източника, преди да се разпространи, като добавите звукопоглъщащи тавани и стени. Когато това се постигне и хората вече не се смущават от високите нива на фоновия шум, те естествено ще снижат собствените си гласове, което ще доведе до намалени нива на звука и подобряване на яснотата на речта.